Chiński savoir-vivre
Chiński savoir-vivre jest bardzo ważny w kontaktach z Chińczykami. W trakcie załatwiania różnych biznesowych spraw warto pamiętać o kilku zasadach:
Pierwsze spotkanie:
- osoba wprowadzająca – guanxi
- punktualność
- odpowiedni strój
- hierarchia
- właściwa forma adresowania – znać stanowiska osób
- uwaga na uścisk dłoni – należy poczekać aż strona chińska wyciągnie rękę
- wizytówki – powinny być dwujęzyczne, użycie dwóch rąk, właściwe jej traktowanie, nie wolno pisać na niej
- prezenty – coś związanego z pochodzeniem, kolor opakowania (zalecane czerwony, żółty, złoty). Nie wolno dawać: zegarów, parasoli, ostrych przedmiotów i niczego w liczbie 4.
Negocjacje:
- Kilka słów po chińsku
- czas i cisza – ważne przerwy
- hierarchia
- osobiste kontakty – pamiętać o rodzinie, co dana osoba lubi, budowanie guanxi, długotrwała współpraca
- zachowanie twarzy
- zapewnienie komunikatywności – tłumaczenie kwot
- unikanie pokazywania emocji – tracimy twarz
- ważne są ustalenia ustne
- nigdy Chińczycy nie odmawiają wprost
W restauracji:
- powitanie przy wejściu – okrągły stół, indywidualny pokój
- hierarchia przy stole wg gospodarza – na wprost wejścia, po prawej stronie gospodarza
- rozpoczęcie bankietu przez gospodarza – toast
- luźna rozmowa przy stole
Przy stole:
- obrotowy talerz – kręcić w jedną stronę
- jedzenie cały czas na stole
- zasada dolewania napojów – nie sobie, tylko sąsiadowi
- używanie pałeczek
- należy spróbować wszystkich dań
- płacenie i napiwki – tyłem do wejścia gospodarza, ważne jest, aby zapłacić – przysługa
Zakazy przy stole:
- wbijanie pałeczek w ryż
- przewracanie ryby
- dłubanie w zębach
- grzebanie w półmisku
- oblizywanie pałeczek
- wskazywanie pałeczkami
- zabieranie ostatniego kawałka
- nabieranie potraw z półmiska pałeczkami
- obżerania się
Towarzyskie tabu:
- nie wolno narażać na utratę twarzy
- całowanie w rękę, poklepywanie – nie wolno
- skrajne emocje, gestykulacja
- wskazywanie palcem, strzelanie palcami
- pisanie na czerwono